pronatos cmyk                                              ”FRISKAST LÄNGST VINNER”                                                                                                                                                                                                                                                          Vesa Koskela

PRONATOS är en ny snabb behandlingsmetod för att behandla fötter.

Vid tester av vår uppfinning StretchPower, som ursprungligen är avsedd till att stretcha vadmuskulaturen, upptäcktes en ny behandlingsmetod för att korrigera foten. Det gav en förändring av hålfotens höjd och rörlighetsökning i fotleden, foten normaliserades.

Vi har nu efter många års tester kunnat börja med behandlingar för besvär som har samband med fötter med kollapsat fotvalv och felaktigt rörelsemönster.

Besvär som behandlas med PRONATOS är skador i fötter, knän och höfter.

En fot som har fått ett nedtrampat fotvalv påverkar steget så att foten inte kan fjädra tillbaka och utveckla kraft i steget.

Detta är en viktig funktion för inte minst idrottsmän som kan vara skillnaden på att lyckas eller ej i sin idrott.

Inte sällan har man en ensidig pronation som påverkar löpsteget som sakta sliter på kroppen med skador som följd. Titta på slitaget på skosulan, är det mer på utsidan på ena skon? Titta även inne i skon, är det slitet inne i hälkappan och är det slitet inne ovanför stortån? Det betyder att foten inte fungerar normalt.

Kraftförlusten påverkar biomekaniken i hela kroppen, detta kommer förr eller senare att ge skador som måste behandlas. Ett nedtrampat fotvalv ger smärtor i fötterna och underben som hälsporre, Plantar Fascit, benhinneinflammationer, löparknä, Tibialis posterior syndrom, Comparment syndrom, Peroneus syndrom hälsenebesvär, och olika former av knäbesvär, ofta svåra att diagnosticera.

Fortsatta besvär från det nedtrampade fotvalvet är även höftbesvär med Trochanterit i höften, och bäckenbesvär med snedhet som sedan kompenseras upp i ryggen.

Med stigande ålder får man ofta ett nedtrampat fotvalv, beroende på en överansträngning eller att man har varit sängliggande en längre tid, detta ger en stelhet i vadmuskulaturen som senare leder till att man inte orkar lyfta upp foten vid gång. För att inte slå foten i gatan under promenad vrider man foten utåt (sned slitna klackar), detta leder till att man trampar ifrån snett över stortån och utvecklar Hallux Valgus.

När det har gått så långt har man ofta redan mer besvär än bara Hallux Valgus, utan man har även smärtor av olika slag i foten med dålig balans och styrka. Man vaknar ofta med smärtor de första stegen på morgonen, detta visar att det finns ett fel som retar strukturerna även vid vila, det kommer inte att läka ut innan det är korrigerat.

Morgonsmärtorna avtar först efter en behandling med PRONATOS eftersom det som har retat strukturerna i foten har korrigerats. Om läkningen inte fortgår måste man undersöka vilka strukturer som fortfarande smärtar, detta kan vara andra inflammatoriska processer som slemsäcksinflamationer (bursit), nervinklämning (Mortons neurom), senskidor som är inflammerade i fot/fotled (Tendosynovit) eller så har musklerna inte orkat få tillbaka sin funktion för att kunna arbeta normalt ännu. I dessa fall behövs det övningar för att stimulera musklerna till att börja fungera normalt igen

Att försöka korrigera felen med iläggsulor betyder i värsta fall att man förhindrar att det läker ut av sig själv. Formgjutna sulor håller kvar foten vid felet man har och har svårt att läka.

Att det känns bättre med sulorna beror på att de svaga musklerna som inte fungerar får stöd, och kommer med tiden bli ännu svagare.  Neutrala sulor kan vara bra under en övergångstid tills fötterna är smärtfria.

Om man inte är bra eller bättre från sina besvär på en behandling är det troligen andra orsaker till besväret än nedtrampat fotvalv, eller det nedtrampade fotvalvet beror på andra bakomliggande sjukdomar.

BokaTid_Gron_MorkBakgrund_120pxVi har öppnat mottagningen på Fotcompaniet, Döbelnsgatan 95, 113 52 Stockholm

 

Facebook  Se vad våra patienter recenserar om PRONATOS!