PRONATOS MED STRETCHPOWER

Med StretchPower gör vi en behandling som vi kallar för PRONATOS  det är en ny behandlingsform som korrigerar fötter.

Det sker genom att foten återfår sin funktion som har blivit felaktig p.g.a. överbelastning.

Överbelastningen har givit tillstånd som Funktionell Hallux Limitus och Equinus.

Funktionell Hallux Limitus är ett tillstånd som innebär att stortån inte kommer upp i gångfasen, om stortån inte kommer upp får man inte upp fotvalvet i steget, d.v.s. det kollapsar. Samtidigt förstörs stortåleden för att tån inte kommer upp, leden komprimeras för varje steg och det bildas artros. Inskränkningen av rörlighet är första steget, sedan förstörs leden och fastnar i orörligt läge, sista steget är att tån tvingas utåt mot andra tån och ger en Hallux Valgus.

Funktionell Hallux Limitus ger besvär vid löpning.

Här är en artikel som förklarar fotvalvets betydelse vid löpning.

Equinus är stelhet i vadmuskulaturen som leder till att man belastar främre delen av foten onormalt. Om man inte får upp foten när man går tvingas man att vrida foten utåt för att inte slå tårna i marken. Då går man även snett med foten som belastar fot, knän och höfter felaktigt.

Sedan start av behandlingen med PRONATOS har ALLA patienter med Funktionell Hallux Limitus återfått sin maximala rörlighet. 100% av ca 950 patienter! Detta sker alltid efter första behandlingen!

De har inte bara återfått en del av sin rörlighet i avslappnat tillstånd utan hela rörligheten, då kan man börja gå sitt normala steg igen utan att kompensera bort stortån, som leder till kompensatoriska besvär.

Vad händer med våra fötter?
Dessa besvär korrigerar StretchPower
Samband med fot-knä-höft-rygg-axlar-nacke-huvud-käkled

Med åldern sjunker våra fotval ner, foten blir bredare och skorna börjar kännas trånga och obekväma.

Varför? Det är en naturlig utveckling som kommer av mindre motion och överbelastningar.
Foten behöver tränas men den kan även sjunka ihop av överbelastning.

Bara överbelastning kan orsaka att stortån inte kommer upp vid belastning och ge  Funktionell Hallux Limitus som sedan förvärras till nästa steg som är Rigidus och sedan Valgus.

Det kan räcka med att man gör ett tungt lyft för att foten överbetalas och fotvalvet sjunker ner lite.
Andra orsaker kan vara att man får ett ryggskott eller bara ont i ryggen så att det uppstår en nervpåverkan ner i benet så att musklerna försvagas.

Trånga skor påverkar foten negativt, med att tårna inte har tillräckligt utrymme, foten börjar kollapsa av att stortån inte har utrymme till att stödja foten ordentligt. Detta leder till att foten vrids utåt och fotvalvet kollapsar, stortån förskjuts sakta in mot nästa tå så att dessa ligger korsade och man har fått Hallux Valgus.

Mortons Neurom kommer av att man inte kan ta steget över stortån och därmed överbelastar den yttre delen av foten.

Plantar fascit /Hälsporre kommer av att stortån inte kommer upp och därmed inte fotvalvet heller, detta drar onormalt i plantarfascian för varje steg man tar.

Hallux Valgus/ Hallux Rigidus och Gubbvad, beror på att stortån inte kommer upp vid gång. Det börjar med Hallux Limitus som vi effektivt kan behandla, om det får fortgå blir det ett ej behandlingsbart tillstånd. Men vi kan fortfarande få bort grundorsaken och tillståndet kan förbättras.

Achillestendinopati / Hälseneinflammation, Peroneus Tendinit, Tibialis Posterior Tendinit, inflammationer i hälsenan och senskidorna runt fotknölarna, kommer av Hallux Limitus (stel stortå) och av att vadens muskler blir överbelastade så att man inte går normalt med fötterna. Man kommer för snabbt över på framfoten.

Nattliga kramper, svullna vader, kommer av att muskulaturen inte kan slappna av p.g.a. felbelastningarna.

Knä- och Höftbesvär kommer av att man måste vrida foten i steget och att fotvalvet inte kommer upp, vilket ger en utåtrotation av foten och inåt vackling av knäet, höftleden måste rotera i varje steg vilket sliter ut leden i förtid.

Ryggbesvär kommer av att fotvalven kollapsar och ger olika långa ben och vridningar som kompensationer uppåt till bäcken och rygg.

Det finns otaliga exempel på hur ett nedtrampat fotvalv påverkar upp i kroppen i en kedja.

Enkelt förklarat kan man se påverkan till knä och höft genom att bara rotera sitt eget underben inåt, då förskjuts knäet in mot mitten, vilket belastar det inre ledbandet i knäet, rotationen upp i höften påverkas av att den inte ligger i optimalt läge för de muskler som fäster i lårbenet, dessa försvagas då.

Det nedtrampade fotvalvet gör att benet blir kortare varvid bäckenet ligger snett med den sidan lägre. Eftersom bäckenet är basen till ryggen lutar den och man får en scolios i ryggen som fortsätter upp till nacken, där huvudet balanseras snett med muskelspänningar som följd.

Ska man ha inläggssula i skorna?

Om man har avgjutna inläggs sulor i skorna ska man inte använda dessa efter Pronatosbehandling.

Fotens form och funktion förändras efter behandlingen vilket innebär att de sulor som en gång var gjorda efter en sjuk fot inte ska användas.

Hålfotsinlägg stör fotens funktion

Den viktigaste funktionen i foten är att stortån kan extendera/komma upp ifrån skjutsfasen. Denna funktion lyfter upp hålfoten och ger foten stabilitet. Det enda som lyfter fotvalvet är just denna funktion. Detta är även det vanligaste felet som patienterna kommer med som har ett samband med deras besvär.

Ovan är en film på en patient som har behandlats för just detta besvär och vi testar hur hans gamla hålfotsinlägg påverkade hans fot.

Vi kan se att trycket som inlägget gör på hålfoten stoppar tåns möjlighet att  fungera normalt. Istället för att stödja foten tar den bort fotens egna möjlighet att bli stabil.

Facebook  Se vad våra patienter recenserar om behandlingen med PRONATOS!

Dessa smärttillstånd kan ett nedtrampat fotvalv ge upphov till:

Smärta kring höften        Ischias        Trochanterit        Skolios        Benlängdsskillnader        Ont i ljumsken        Bristning i baklårets muskler        Stramhet i IT-bandet       Löparknä/hopparknä        Schlatterknä        Knäartros        Benhinneinflammation        Hälseneinflammation        Återkommande fotledsstukningar        Instabila fotleder Förhårdnader i fötterna        Höga/låga fotvalv        Överpronation        Plantar fasciit        Hälsporre        Hallux valgus        Hammartå        Mortons neurom

Intresserad? Lär dig mer!